20 Mayıs 2010 Perşembe

EBay ve güvenlik


EDIT 10/06/2014: Maalesef artık yurtdışından posta ile kozmetik alışverişi yapılamıyor. Ayrıntılı bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz. Cep telefonu, kozmetik, besin takviyesi hariç yurtdışından alışverişe devam edebilirsiniz. (75 Euro üzeri vergiye tabidir)

2006 yılından beri üyesi olduğum ve sayısız ürün aldığım bir site olan EBay konusunda genel bazı bilgiler vermek istiyorum. EBay'den alışveriş bazı noktalara dikkat edildiği sürece gayet güvenlidir:

1) Örnek olarak bir Mac ruj almayı düşünüyorsunuz diyelim. Almak istediğimiz ruju satan da bir yığın satıcı var. Nasıl karar vereceğiz? Öncelikle bu ürünü Amerika fiyatının bile çok altına veren Çinli satıcılardan uzak duruyoruz çünkü Çin taklit ürünlerin sıklıkla satıldığı bir yerdir. Adamlar sonuçta Ferrari'nin taklidini bile yapıyorlar, bir ruju mu taklit edemeyecekler? Çinliler elendikten sonra diğer satıcılara bakıyoruz. Elbette ki feedback önemli ancak sadece satıcının feedback yüzdesine bakmayın. Bir satıcıya verilmiş negatif yorumlar çok şey anlatır. Adam çok iyi taklit satıyordur, çoğu kişi anlamayıp pozitif yorum yapar, buda adamın feedback yüzdesini yüksek tutar ama taklit olduğunu farkeden biri mutlaka çıkacaktır. Bir adet negatif feedback'te bile taklit ürün yazıyorsa o satıcıdan da uzak durun. EBay'in sadece negatif ve nötr feedbackleri gösteren bir sistemi yok, bu noktada bu site devreye giriyor. Sitenin Negative/Natural Feedback bölümüne satıcının adını yazıp Received By'a basıyorsunuz, satıcının bütün negatif ve nötr yorumları dökülüveriyor. Bu satıcıları da eledikten sonra feedback yüzdesi yüksekliğine ve ürün + kargo fiyatına bakıyoruz. EBay'de ürün + kargo fiyatını düşükten yükseğe dizme özelliği var. Bu özelliği kullanabiliriz:

eBay ve güvenlik

Yukarıdaki kırmızı ok ile işaretlediğim seçeneği işaretledikten sonra "Enter Your Location" diye bir pencere gelebilir. Gelirse listeden Turkey seçeneğini seçin. Otomatik olarak ürün fiyatı + shipping en ucuzdan en pahalıya dizecektir. En sonda genelde kargosu hesaplanamayan ürünler dizilir, bunlar genelde Türkiye'ye gönderi yapmadıklarından kargoları yazmamaktadır. Size en uygun satıcıyı seçin, ilanı dikkatlice okuyun ve uyuyorsa Bid yada Buy It Now yapın.

2) Kargo seçenekleri bilindiği gibi çeşitlidir. Takip nolu ve takip nosuz seçenekler mevcuttur. Mümkün olduğunca takipsiz posta kullanmanızı öneririm. Neden?:
a) Ucuzdur, özellikle Amerika'dan gelen gönderilerde takipli ile takipsiz arasında çok büyük fiyat farkı vardır.
b) Elbette kaybolma ihtimali vardır ama bu ihtimal sanıldığı kadar büyük değildir. 4 yıl boyunca 90'dan fazla işlemim oldu (bunları çoğu takipsiz posta) ve sadece 3 pakedim kayboldu. Onlar da yılbaşı zamanına denk gelmişti.
c) Kayıtsız postaların gümrük kontrolları çok daha gevşektir. Şu ana kadar gümrüğe takılan tek bir takipsiz postam olmadı ki bayağı adetli kozmetik alışverişi yaptığım olmuştur. 20 ruj vb. gibi..  Halbuki Brezilya'dan kayıtlı postayla aldığım iki çift lens için beni gümrüğe çağırdılar. :/ Yine de çok büyük koliler dikkat çekebilir, yani bir kerede 50 ayakkabı vs. getirmeyin.
d) Express, EMS vb. hariç diğer kayıtlı postalardan daha hızlı gelir. Amerika'dan First Class Int. (kayıtsız)  ile gelen bir ürün muhtemelen Global Priority (kayıtlı) ile gelen bir üründen daha çabuk gelecektir. Kayıtlı postalar bazen 3-4 gün gümrükte kontrol edilmeyi bekleyebilir. Ben bir keresinde 10 gün beklemiştim. O üründen sonra kargoya verilen kayıtsız postalar daha önce gelmişti. Tecrübeme göre Amerika'dan kayıtsız posta ile en hızlı gelme süresi 5 gündür, İngiltere'den ise 2 gün..
e) Diyelim ki bir ay beklediniz, ürün gelmedi. Paniğe gerek yoktur. Satıcıya yazarsınız, "biz gönderdik, gerisi ilgilendirmez" vb. laflar ederse Paypal'dan dispute açarsınız. Satıcının elinde ürünün teslim edildiğine dair herhangi bir kanıt olmadığından (malum kayıtsız posta) claim'e çevirdiğinizde Paypal paranızı size iade eder. Bu kadar basittir. Bu sömürülmeye açık bir sistem ama kuralları ben koymuyorum. Paypal'ın yanımda olduğunu bildiğimden aman kayıtsız posta, kayboldu kaybolacak stresi yaşamıyorum. Bilinçli satıcılar zaten pakedi sigortalatıyorlar. Şunu asla unutmayın, sigorta alıcıyı değil satıcıyı korur. Paypal sizin sigortanızdır. O yüzden sigortalı gelsin diye ekstradan para ödemeyin.

3) Satıcıyla herhangi bir problem yaşadınız diyelim. Ürün postada kayboldu yada gelen ürün ilandakinden farklı. Satıcı da sorunu çözmede yardımcı olmuyor. Ödeme tarihinden itibaren 45 gün içinde Paypal'dan dispute (vaka) açma hakkınız vardır. 45 günü geçirmeyin, kimi satıcılar 45 günü geçirin diye sizi oyalamaya çalışabilir ama bu tuzağa düşmeyin. Satıcı ne derse desin zamanında dispute açın. Dispute açıldıktan sonra kaparsan paranı iade ederim diyen satıcılar da görülmüştür. Bu tuzağa da düşmeyin. Kapatılan dispute bir daha açılamaz. Dispute açıldıktan sonra satıcıyla karşılıklı yazışırsınız. Bu yazışmalar Paypal kontrolündedir. Baktınız sorun böyle de çözülmüyor. Claim'e çevirin.. Claim'e satıcı cevap verebilir, bu cevabı Paypal Claim'i iptal seçeneğiyle beraber size ulaştırır. Cevap tatmin edici değilse bu e-maile yanıt vermeyin, bir şey yapmadan bekleyin. 3 gün içinde soruşturma tekrar başlar ve duruma göre paranız size iade edilir. Ürün ilandakinden farklı diye dispute açmışsanız Paypal ürünü geri göndermenizi isteyecektir. Dispute açıldıktan sonra claim'e çevirilmezse yada para iadesi vb. gibi bir sebeple kapanmazsa 20 gün içinde otomatik olarak kapanır ve paranızı geri alamazsınız. 20 günü geçirmemeye özen gösterin.

4) Oldu ya dispute zamanını geçirdiniz yada yanlışlıkla kapattınız. Çaresiz değilsiniz, Paypal kullanıyorsanız muhtemelen kredi kartı ile alışveriş yapmışsınızdır. Kredi kartınızın bağlı olduğu bankaya harcama itirazında bulunun. Nasıl yapacağınız konusunda bankanız ile görüşebilirsiniz, dilekçe yada form ile itiraz kabul edebiliyorlar. Bankanız olayı sizin için araştıracak ve büyük ihtimal paranızı size iade edecektir. Bu sadece EBay ve Paypal için geçerli değildir. Aynı şekilde başka bir siteden alışveriş yaptıysanız ve mesela, kargonuz ulaşmadıysa aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

5) Bankanızdan kredi kartınıza bağlı bir sanal kart almanızı ve Paypal'a kayıt olurken bunu kullanmanızı öneririm. Sanal kartınız sadece kağıt üzerindedir, numarası esas karttan farklıdır. Kullanmak istedikçe internet bankacılığından para yüklersiniz. Onun dışında limiti 0'dır. Bu sayede Paypal hesabınız kötü kişilerin eline geçse bile kredi kartı limiti 0 olduğundan hiç bir ödeme yapamazlar.

Bu noktalara dikkat edildiği sürece EBay'den alışveriş son derece güvenlidir. Bu konuda sorunuz yada bilmek istediğiniz başka bir şey varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Bugünlük bu kadar. :)

25 yorum :

  1. Çok güzel bir anlatım, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, umarım Ebay üyelerine yardımcı bir yazı olmuştur.

    YanıtlaSil
  3. Harika bi yazi ellerine saglik bende ébaya uyeyim ama hic bi zaman cesaret edemedim bilgilerin cok isime yarayacak tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. harika bir yazı olmuş. süper! :)

    YanıtlaSil
  5. ellerine kollarına sağlık böyle bir yazı yazdığın için özellikle bnm gibi ebay mağdurlarının çok işine yarayacaktır!

    YanıtlaSil
  6. Önemli değil, umarım yardımcı olmuşumdur. Dediğim gibi herhangi bir sorunuz olursa e-mail atmanız yeter..

    YanıtlaSil
  7. cok yararli oldu bu yazi
    ebaydan ikinci alisverisimi yaptim 14 gun oldu hala bekliyorum paketi
    smashbox aldim ben. eger urun ve satici istedigim gibi cikarsa smashbox urunlerinden daha cok alacagim

    YanıtlaSil
  8. Yardımcı olabildiğime çok sevindim. Umarım yakında ürünlerine kavuşursunuz. Ben Smashbox için dextertrading diye bir satıcıyı kullanmıştım ve memnun kalmıştım.

    YanıtlaSil
  9. ben maybelline in dream mouse allıklarından almak istiyorum sor7un şu ki 18 ime temmuzda giricem şimdilik kredi kartım yok alışveriş yapamaz mıyım?

    YanıtlaSil
  10. Bildiğim kadarıyla çoğu site sadece kredi kartı ile alışveriş kabul ediyor. Ebay dahil.. Belki çevrede kredi kartını kullanabileceğin birileri varsa yardım isteyebilirsin.

    YanıtlaSil
  11. güzel yazı, bravo, ellere sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Zewzeq..
    Sizden birşey istesem = ) ben bu ebayı anlamak için epey uğraştım ama olmadı zaten kredi kartım da yok sadece hesap kartım var. Şu Mac'in fırça setini çok istiyorum bana fiyatını söyler misiniz?
    Buradakiyle fazla farkı yoksa burdan alsam ya daaa ben size ücretini ödesemde siz sipariş etseniz??

    YanıtlaSil
  13. Eskiden olsa seve seve yardımcı olurdum ama şimdi bu gümrük olayını çok sıkılaştırdılar. Yılda sadece 5 kez alma hakkımız oldu, bir de kozmetiği yasakladılar. O nedenle bir sorun çıkar diye çekiniyorum. Umarım anlarsınız. :(

    YanıtlaSil
  14. zewzeq...anlatım icin cok tesekkurler.. hem e-bay hem pay pal için hem yasal hem de finansal butun konuları cok guzel anlatmıssın.. hemen siparişlerimi verecegim:) ancak tek cekincem CansuLensMakyaj'ın belirttikleri..
    D.

    YanıtlaSil
  15. Bu yazı kozmetik dışı ürünler için hala geçerli..

    YanıtlaSil
  16. Peki bu kıyafetlerde ne diyorsun ? Çinli kullanıcılara güven olur mu yada Hong Kong ? Yada 1 dolarlık elbise nasıl olur ?

    YanıtlaSil
  17. Peki elbise konusunda güven olur mu sence ? Hong Kong yada Çinli satıcılara . 1 dolara elbise var ya olurmu böyle şey ?

    YanıtlaSil
  18. çok güzel ve yardımc bir yazı olmuş. ellerinize sağlık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, şu an yurtdışından kozmetik alışverişi yasaklandığından güncellenmesi gerekiyor gerçi.. kısa zamandan güncelleyeceğim

      Sil
  19. bu kadar detaylı bilgiye daha önce hiç biyerde rastlamadım.tam da bu günlerde nail art ürünleri,ecotools fırçası almayı planlamışken coook bilgilendirici oldu.nedense hep daha ucuz olanına gider ya elimiz.bunu da öyrenmiş oldum.teşekküler ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız artık kozmetik alma yasak, onu hatırlatırım :)

      Sil
  20. Mrb. Bende bi yüzük almK istiyorm fiyatı 2 dolar shiping dahil 4 dolar gibi nişi oluo dio. Dizce bu son fiyat mı yoksa sonradan ek ücret çıkar mı gümrük vs???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4$'lık yüzük gümrükte sorun olmaz, doğrudan elinize gelir.

      Sil
  21. Denedinizmi bilmiyorum ama Yasak olmasına rağmen kozmetik ürünü belli koşullar altında sipariş edebilirsiniz :) son 2-3 aydır 10 larca cilt bakım ve makyaj ürünü aldım Ebay ve Kore tabanlın sitelerden, Tek yapılması gereken, ister sipariş vermeden önce ister siparişi tamamlarken ( lütfen paketin üstüne Kozmetik yazmayın Hediye veya Aksesuar olarak belirtin ve lütfen ücreti düşük gösterin ) diye bir mesaj yazarsanız satıcı kargoyu bu şekilde yolluyor ve hiç bir sorun olmuyor.Şimdiye kadar bu isteğimi hiç bir satıcı geri çevirmedi gayet kibar bir şekilde kabul ettiler :) bu şekilde alışveriş yapan bir sürü insan var. Bilginize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna ufak bir ekleme yapayım. Priority Mail veya EMS'lerin gümrüğe takılma ihtimalleri fazla, mümkünse takipli posta kullanın derim. Tabi yine de garantisi yok. Üzerinde kozmetik yazmadığı halde takılan paketlerim oldu.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...