21 Nisan 2011 Perşembe

Yurtdışından kozmetik alışverişine yasak..


Sonunda bunu da yaptılar ve kozmetik ürünlerin posta yoluyla getirilmesini toptan yasakladılar. İlgili genelge için:

http://www.gumruk.gov.tr/tr-TR/emevzuat/Genelgeler/2011-23.pdf

Bu genelgenin sınırlamalar bölümünün 4. maddesinde "30.03.2005 tarihli ve 25771 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5324 sayılı Kozmetik Kanununun ikinci maddesiyle kapsamı belirlenmiş olan kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi mümkün bulunmamaktadır." yazıyor. Bahsi geçen ikinci maddede ise "Madde 2- Bu Yönetmelik, insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri ile bunların sınıflandırılması, ambalaj bilgileri ve denetimlerine ilişkin esasları kapsar." diyor. Yani açık aramak boşuna, açık açık parfüm, cilt bakımı, makyaj, saç ürünleri, tırnak ürünleri, diş macunları, hepsini istisnasız kapsamakta bu kanun. Acı ama gerçek..

Blog yasağından daha yeni paçayı sıyırmıştık. Bu sefer neyi yasaklayacaklar acaba diye düşünmekten bıktım usandım. Onu geçtim burada olmayan markalara nasıl ulaşacağız biz şimdi? 10 yıl önce olduğu gibi yurtdışına giden yakınlarımıza sipariş falan vermeye başlayacağız demek ki. İleriye gideceğimize geriye gidiyoruz.

Mutlaka tepkimizi koymalıyız arkadaşlar. Bu kısıtlama değil bir engellemedir. Bu kararla Türkiye'de zaten yüksek olan kozmetik fiyatları rekabetin azalması dolayısıyla daha da yükselecektir. Bimer'e (Başbakanlık İletişim Merkezi) şikayetinizi iletmek için http://www.basbakanlik.gov.tr/Forms/Bimer/pBimerMain.aspx adresindeki formu doldurabilirsiniz. Ayrıca yeni gümrük yasasını kınamak üzere kurulmuş Facebook grubuna da herkesi bekliyoruz: http://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_141038985968157&ap=1
Twitter: http://twitter.com/#!/search?q=%23onlinealisverisimekarisma

19'unda yada daha önce ödemesini yaptığınız bir sipariş varsa elinize geçecektir, panik olmayın. Zaten genelgede bu tarihten önce ödemesi yapılan ürünlerin teslim edileceği yazılmış. Gümrüğe çağrılabilirsiniz ancak kredi kartı dökümünüzde ödeme tarihinizi gösterirseniz sorun çıkacağını sanmıyorum. Bu tarihten sonra ödemesini yaptığınız siparişler gümrüğe geldiğinde ve kozmetik olduğunu anlaşıldığı takdirde muhtemelen cep telefonunda olduğu gibi muamele görecektir. Yani gümrüğe çağrılırsınız, paket açılıp içinde ne olduğuna bakılır ve kozmetik olduğu anlaşıldığı zaman da imzanız alınıp geri gönderilir.

Tabi umarım bu genelge uygulanmaz ancak uygulanacak olması kuvvetle muhtemel. Bu nedenle herşey netleşene kadar yurtdışından online alışveriş yapmamakta fayda var.

Ben en son 18'inde beş, 19'unda dört tane ürün söylemiştim. Gümrüğe çağırılıp çağırılmayacağımı bilmiyorum, önceden sipariş verdiğim için ürünlerim büyük ihtimal geçecektir ancak çağrılırsam yetkili ağızlardan konuyla ilgili yerinde bilgi alabileceğim. Gelişmelerden sizi haberdar edeceğim.

11 yorum :

  1. Ama benim anlaadigim su ki, burda kozmetikden bahs etmiyor! 150 euroyu asib 1500 euroyu asmazsa, vergi uygulanacaq diyor. Biz de 150 euroluk alisveris yapmadigimiz icin rahatiz, oyle degil mi? :D

    YanıtlaSil
  2. Maalesef bu genelgede bir madde var:

    4- 30.03.2005 tarihli ve 25771 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5324 sayılı Kozmetik
    Kanununun ikinci maddesiyle kapsamı belirlenmiş olan kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı
    kargo yoluyla getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    İkinci maddesinde kapsamı belirlenen ürünlere baktığımızda da her türlü makyaj, parfüm, krem vb. kapsadığını görüyoruz.

    Ben en son 19'unda alışveriş yapmıştım, nelerle karşılaşacağımı çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. tamamen yasaklar ülkesi haline geldik, ilerlemek şöyle dursun her gün daha geriye gidiyoruz. ülkedeki kozmetikçilerin ciroları çok düşmüşmüş, e madem öyle vergini düşür adamlar da fiyat düşürsün biz zaten alırız o zaman. neden hep vatandaşa yük biniyor anlamıyorum. uyanık biri "paket başı bilmem kaç dolardan şu kadar vergi kaçırıyorlar, bunu buradan alsalar ne gelir olur devlete" hesabı yaptı muhtemelen. burada olmayan ürünler, olup da fahiş fiyatlara satılanlar ne olacak? ya kitap dvd vs alışverişleri için 2 ay mı beklenecek her seferinde ve hakkın yılda 5 kere sadece? diğer ülkelerin gümrük prosedürlerini bilemiyorum ama ülkem adına bu uygulamayı ve yetkilileri şiddetle kınıyorum..
    -sanem-

    YanıtlaSil
  4. cansu...itsbeauty kızları olarak facebookta alışveriş özgürlüğümü geri istiyorum adı altında açık bir grup kurduk seni ve tüm kitleni bu gruba bekliyoruz..şimdiden 300 kişi olduk hedefimiz 10 bin kişi..diğer bloggerlarada ulaştırırsanız çok memnun oluruz.

    YanıtlaSil
  5. bende bugün bi sürü spariş verdim umarım gelirler yaaa :/

    YanıtlaSil
  6. zewzeq merhaba.facebookta bu konuyla ilgili bir grup oluşturduk ve gitgide artıyoruz seni ve takipçilerinide görmek isteriz.hedefimiz on bin

    "alışveriş özgürlüğümü geri ver!"gurubun ismi bu ve herkese açık

    YanıtlaSil
  7. inanamıyorum yaaa...maalesef ülkemizde kozmetik hala lüx tüketime giriyor...dolayısıyla da yabancı markaların ürünleri çok pahallı...arkadaşlarında dediği gibi,ya burada olmayanlar? ne güzel yurt dışından alıyorduk uygun fiyatlarla...ben de bu durumu kınıyorum...Allah bunlara akıl fikir versin...

    YanıtlaSil
  8. ÇOK SİNİRİM BOZUK BAKAN'A MAİL ATTIM.. AMA KAHRETSİN YAA BU İŞİ DÜZELTMELERİ GEREK :( ŞİMDİ BEN ÇİLEKTEN 190 TLYE ALACAĞIM PARFÜMÜ TÜRKİYEDEKİ KOZMETİK FİRMALARI ŞARTLARINDA 320 TLYE Mİ ALACAĞIM ASLA ALMAM!! NE DİYECEĞİMİ BİLEMİYORUM ÇOK ŞEYLER GELİYOR DİLİMİN UCUNA YUTUYORUM!!!

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşlar bu işin çözümü yurtdışından alışverişi tamamen yasaklamak değildir. birinci çözüm şudur: tekin acar gibi türkiyede yerleşik firmaların strawberry gibi online alışveriş siteleri üzerinden türkiye de satış yapmalarını sağlamaktır. bunu için tekin acarın yurtdışında bir iki depo temin edip ürün stoklaması ve internet üzerinden verilen siparişlere cevap vermesi gerekir. ikinci çözüm ise yurtdışından alışverişi tamamen yasaklamak yerine yılda beş-on gibi rakamlarla sınırlamaktır, bunu suistimal edenler için de bir ceza öngörmek.

    YanıtlaSil
  10. Bu işte Tekin Acar ve Sevil Parfümeri'nin parmağı olduğu söyleniyor. Tekin Acar'la yapılan bir röpörtaj da aslında bunun bir söylentiden daha fazlası olduğunu gösteriyor. Ben boykot ediyorum bu adamları

    YanıtlaSil
  11. Ben zaten Tekin Acar, Sevil gibi yerlere hiç adımını atmamış bir insanım. Sadece bir kez Tekin Acar'a bedava deneme boy Clinique rimel almak için girmişliğim var. Sevemedim bu tür yerleri bir türlü.. Bundan sonra da alışamam kesinlikle. Yani boykot etmem hiç zor olmayacak benim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...